A napelemes rendszerek a legnagyobb szenvedélyem

Hullámlovas az ausztrál tengeren

Imádom a természetet és a tengert. Unokatesóim Ausztráliában élnek, ezért nyaranta általában náluk töltöttem a szünidőket. Talán akkor szerettem igazán bele a tengerbe és a természetbe igazán. A telet, a hideg, téli hónapokat mindig is eléggé utáltam, nem szeretem a hideget. A hó csak addig szép, ameddig érintetlen a tájon. Ha megjelennek benne az emberek, a teljes látványt bemocskolják a jelenlétükkel. Rátaposnak a puha, tiszta, érintetlen hótakaróra, az autók gumiabroncsai pedig lucskos sártengerré változtatják a csillogó fehér havat. Ráadásul rettenetesen tudok fázni, így nekem aztán teljesen mindegy, hány réteg ruhát veszek magamra télen, egyáltalán nem segít egy cseppet sem… Sapka, sál, kesztyű, hótaposó, két zokni, két pulóver, és a legmelegebb kabát. De semmi hatása, én ugyanolyan vacogva és dideregve érkezem haza téli estéken akár egy 10 perces sétát követően is. Egy szó mint száz: az én évszakon a forró, mediterrán nyár.

Épp ezért az ausztrál nyarakat is nagyon szerettem az unokatesóimmal. Mit szerettem, imádtam! Szörfözni is ott tanultam meg tizenegynéhány évesen, és azóta sem lehet leszedni a hullámokról. Ugyan unokatesóim közül ketten már visszaköltöztek Európába, a kint maradt rokonokkal ma is aktívan tartom a kapcsolatot, és nagyon szívesen látogatom őket a nyári szabadságom terhére. Ausztrália egyébként is varázslatos hely, akkor is, ha nem tudsz szörfözni. Hihetetlenül közel van a természet, naponta látsz kengurut, de ha szerencsés vagy, más egzotikus állatot is tetten érhetsz a vadonban.

Micsoda környezetvédő vált belőlem!

Talán az ausztrál élmények hatására történt, nem tudom, mindenesetre belőlem felnőtt koromra nagy környezetvédő vált. Minden olyan kezdeményezést jó szívvel támogatok, ami teret ad a környezettudatos életmódnak. Rossz látni, hogy a jelenlegi fogyasztói társadalom milyen durván kizsigereli a természet kincseit. Rossz látni, milyen könnyedén megválunk megunt, de még teljesen üzemképes dolgoktól. És rossz látni, mennyire magától értetődőnek vesszük, hogy a földünk forrásai kiapadhatatlanok és csak bennünket szolgálnak. Elkeserít a gondolat, hogy a XXI. században ilyen felelőtlenül vagyunk képesek élni a mindennapjainkat. De hát kényelmes, ugye…

Pedig lehetne másként. Viszonylag régóta nyomon követem az alternatív energiaforrások témakörét, felhasználásának alakulását a világban. Kicsit sajnálom, hogy itthon még kevésbé elterjedtek ezek a felhasználási módok. Ugyanakkor nagyon örülök, hogy Magyarországon is van lehetőség alternatív energiaforrásokat használni. Nemrég olvastam például a napelemes rendszerekről, és nagyon megörültem neki, hogy a napelemek telepítése kezd bevett gyakorlattá válni az itthoni háztartásokban is. Persze én sem kizárólag környezetvédő, zöld emberek körében mozgok, ezért volt ismerősöm, akinek elég alaposan el kellett magyaráznom, mik a napelemes rendszerek, mire valók, és hogyan kell őket telepíteni.

No meg persze, hogy miért éri meg telepíteni őket… Sajnos az átlagember nem azért fogja felkapni a fejét erre a témára, mert óvni akarja a környezetét, hanem mert a használatával jelentős költségeket takaríthat meg hosszú távon. Bár végül is, nem teljesen mindegy nekem? Még ha ilyen materiális is az indok, akkor is, ha felfigyelnek erre a lehetőségre, és többen kezdenek el napelemes rendszereket telepíteni, tulajdonképpen már megérte. A föld nevű bolygónknak végülis mindegy, hogy mi mennyi pénzt spórolunk, csak bánjunk vele megfelelően. Én pedig lenyelem azt a békát, hogy nem nevelhetek mindenkiből környezettudatos, harcos hippi greenpeace-est.

Napelemes rendszerekkel egy környezettudatosabb életért

És ti tudjátok, mik azok a napelemes rendszerek, vagy miért jó napelemet telepíteni a háztartásunkba? Mert akkor adnék belőle egy rövid gyorstalpalót, hátha ti is kedvet kaptok a telepítéshez.

Röviden arról van szó, hogy ma már nem csak a szolgáltatótól vásárolhatunk elektromos áramot, hanem kvázi magunknak is megtermelhetjük. Ehhez szükségünk van egy jól működő napelemes rendszerre. A megvilágítástól függően a napelemeket telepíthetjük a háztetőre, vagy akár a kertünkbe is. A napelemek begyűjtök a napból érkező sugarakat, és a bennük lévő energiát elektromos árammá alakítják. Ahhoz, hogy ezt az áramot használni tudjuk, szükségünk van egy inverterre is, ez teszi a háztartásban is elérhetővé azt az áramot, amit a napelemek segítségével megtermeltünk magunknak.

Létezik persze akkumulátoros, úgynevezett szigetes megoldás is, ez azonban kevésbé szerencsés szerintem. A szigetes megoldásnak az a lényege, hogy teljesen leválasztja a felhasználót a szolgáltató hálózatáról, és csak annyi áramot használhatsz fel, amennyit megtermelsz. Általában persze a nappali órákban termelődik annyi áram, ami tudja biztosítani az éjszakai áramellátást is, de sosem lehet tudni, jobb az óvatosság. Legyek bármilyen harcos környezetvédő, ezt a megoldást egy kicsit rizikósnak találom, hiszen bármikor történhet valami, amire nem számítunk. Állítólag jóval drágább is, mint a sztenderd, hálózatos megoldás, ezért nem is ajánlom nektek.

A másik lehetőség, hogy hálózaton maradtok, tehát ha nem lenne elegendő a nappal megtermelt áram az éjszakai létezéshez, akkor a hálózatról a központi energiaszolgáltató által termelt áramot is tudjátok használni. A villanyszámlán pedig mindig kaptok értesítést, hogy mennyi áramot biztosított a saját napelemes rendszeretek és mennyit a szolgáltató, így mindig pontos képetek lesz az aktuális fogyasztási szokásaitokról. Persze én nem mondom, egy ilyen rendszer telepítése jelentős megfontolást és anyagi befektetést igényel. Egyszeri beruházásként nem olcsó mulatság, ez egészen biztos, viszont nagyon megéri, higgyétek el.

A napelem, a hosszú távú befektetés

A napelemes rendszerek telepítésével hosszú távra tervez az ember. Fontos, hogy már az előzetes felmérés is szakember közreműködésével történjen, így pontosabb számokat használhattok a kalkulációtokhoz. Szükséges megállapítani az éves energiafogyasztásotokat is. Hiszen ha a kiindulás meg van, már sokkal könnyebben át tudjátok gondolni, hogy vajon egy tíz-húsz éves távlaton belül mennyivel nőhet a villamos energia igényetek. Ha ügyesek vagytok, előre gondolkodtok, és megfelelő teljesítményű rendszert szereltek fel, akkor egy kb. 8-10 éven belül abszolút visszahozza az árát a rendszer.

Persze a napelemes rendszer telepítésén kívül, vagy azt kiegészítve is rengeteget lehet spórolni apróságokon. Ezek csak minimális odafigyelést igényelnek tőlünk, mégis, rengeteget jelenthetnek havi szinten a pénztárcánknak, és óriási segítség lehet mindez a földünknek. Először is, bár tudom, mindenhonnan ezt szajkózzák, de meg kell tanulni nem égve hagyni a villanyt. Másodszor, ha nem használsz valamit, nem elég kikapcsolni az eszközöket, érdemes ki is húzni őket a konnektorból. Végül pedig, bár ez szintén anyagi ráfordítást igényel, de hosszú távon azzal is jól lehet járni, ha a régi, nagyon sok energiát fogyasztó eszközeinket a tönkremenetelt követően korszerű, energiatakarékos, modern eszközökre cseréljük le. És ha most még nem is gondolkodtok napelemes rendszerek telepítésében, ennyit ti is biztosan megtehettek a környezetünk védelméért.