Egy kis luxus a szálláson, mert klíma nélkül nincs alvás

Egy ideje már terveztük a baráti társaságommal, hogy elmegyünk egy külföldi nyaralásra, de olyan helyre, ahol hatalmas hullámok vannak és szuperül lehet szörfözni. Mindenki gyűjtögetett szorgosan, félreraktunk becsületesen a fizetésünkből, mert mind az öten nagyon szeretünk szörfözni, bár van, aki még csak kezdő, és vagyunk ketten, akik már szinte profinak számítunk. De nem a szörftudás a lényeg, hanem az, hogy minden egyes szörfös nyaralásunkon együtt vagyunk, jól érezzük magunkat, esténként elmegyünk szórakozni, felfedezzük a környéket és napközben a hullámokat lovagoljuk. Az internet segítségével kiválasztottunk egy fél napos repülőútra lévő szörfparadicsomot, ami mindannyiunkat azonnal rabul ejtett. Órákig nézegettük az égszínkék tiszta vízről és a szinte fehér homokkal borított tengerpartól készült képeket.

Fontos szempont a szállásfoglalásnál: van-e klíma az apartmanban?

A szállásfoglalást is elintéztük, jó szokásunkhoz híven egy kis apartmant béreltünk ki a másfél hetes vakációnkra. Azért szeretjük jobban az apartmanokat, mint a szállodákat, mert így sokkal nagyobb szabadságunk van, tudunk magunknak főzni, nem vagyunk egy időbeosztáshoz kötve. Ellátjuk magunkat, van egy profi szakács a csapatban, úgyhogy az étkezésekkel sosem szokott gond lenni. Több lehetőség is a rendelkezésünkre állt és nem igazán tudtunk választani egy apartmant a kínálatból, amikor az egyik barátom felhívta a figyelmünket, hogy csak az egyik apartmanban van klíma. Na itt azonnal el is dőlt a dolog, mert nem voltunk hajlandók olyan szállásért fizetni, ahol éjszaka a saját izzadtságunkban főve fogunk forgolódni. Lehet, hogy ez elsőre visszatetsző valakinek és rámondja, hogy ugyan már, ez csak sznobság, este már nincs meleg, kinyitjuk az ablakot és kész, nem kell itt a klímával szórakozni. Pedig ez nagyon fontos szempont, mert én már voltam úgy nyaralni, hogy a várt feltöltődés helyett teljesen kimerülten érkeztem haza a nyaralásról, mert egy éjszakát sem tudtam rendesen végig aludni. Hiába megy le a nap, a napközbeni negyven fokból nem lesz tíz, úgyhogy csak a szellőztetés vagy huzatolás nem sokat ér. Én maximum 20 fok körüli hőmérsékletben szeretek aludni, annál melegebben többször is felébredek éjszaka. Az pedig mindenképpen a szellőztetés ellen szól, hogy a szúnyogok bezúdulnak a szobába és ha nem a meleg miatt forgolódik az ember, akkor a szúnyogok zümmögése miatt. Nincs annál rosszabb nesz, mint a szúnyog döngése az ember füle mellett, én biztos vagyok ebben.

Már a repülőn is áldásnak éreztük a klímát, úgyhogy biztosan jól választottunk szállást

Miután lefoglaltuk a klímás apartmant másfél hétre, már csak az utazás volt hátra. Várni kellett rá, mert nem hagytuk az utolsó pillanatra a szálláskeresést, de megérte. A repülőn is megállapítottuk, hogy nagyon jól döntöttünk, mert klíma nélkül leolvadna rólunk még a ruha is. Ahogy a fedélzeti magazint nézegettem, megakadt a szemem egy hirdetésen, ami a greeklimak.hu weboldalt reklámozta. Nekem a lakásomban nincsen légkondicionáló, egy ezeréves ventilátor szokta elviselhetővé tenni a nyári éjszakákat, de komolyan elgondolkodtam a klíma beszereltetésén. Meg is beszéltem magammal, hogy az apartmanban megnézem, mennyire kezelhető könnyen egy ilyen klíma, hogy néz ki, mekkora helyet foglal el a lakásban, ilyesmik. Tudom, hogy rengeteg típusú klíma van a piacon, de olyan nagyon nem különbözhetnek. A városi legendák alapján tartottam egy kicsit a klímáktól, mert ha nincs jól kitisztítva egy légkondicionáló berendezés, a baktériumok melegágya és légúti megbetegedéseket okozhat. Ezen kívül mindig mondta anyukám, hogy ő utálja a klímákat, mert mindig arcüreggyulladást kap tőlük, de minimum megfázik. Erre viszont apukám úgy válaszolt, hogy ne a fejére irányítsa a hideg levegőt, vagy ne tizennyolc fokra kapcsolja, hanem húsz-huszonkettőre. Persze ezek személyes preferenciák, van, aki nem tud klíma nélkül élni, másvalaki pedig ki nem állhatja a légkondikat.

greeklimak.hu

Négy légkondi egy házban? Micsoda luxus

A majdnem egy napos utazás, reptéri várakozás, csomagfeladás és reptéri csomagkeresgélés után végre kiszálltunk a bérelt autónkból az apartman előtt. Mindannyiunk álla lesett, mert a képeken is nagyon megnyerően festett a ház, de élőben százszor jobban nézett ki. A három hálószoba mindegyikében volt légkondi és még a nappaliban is. Ezt elsőre nem értettük, de mint kiderült, nagyon hasznos ez az elrendezés, mert úgy foglaltuk el a szobákat, hogy az azonos hőmérsékleten alvók kerültek egy szobába. Nem mindenki szereti az extrém hideget, két barátom viszont szeret fagyoskodni alvás közben, úgyhogy ők hidegebbre állították a saját szobájukban a légkondit. Figyelmes volt a szállásadónk, mert az érkezésünk előtt bekapcsolta már a klímákat, úgyhogy az apartmanba lépve végre felszáradt rólunk az izzadtság és kellemes hűvös csapott meg minket. Megint áldottuk a józan eszünket, mert az ország éghajlatát megtapasztalva hamar egyértelművé vált, hogy klíma nélkül nem sokat tudnánk aludni.

Hamar természetes lett az apartman hűvöse

A pihentető alvás után reggel frissen vágtunk neki a tengerpartnak és egészen koraestig a hullámokat vadásztuk. Sosem voltam még ilyen helyen, nem kellett órákat várni, hogy jöjjenek a meglovagolható hullámok, nem kellett a tömegben evickélni, hanem folyamatosan tudtunk szörfözni és a parton eloszlottak az emberek. Miután rendbe szedtük magunkat a szálláson, nekivágtunk az estének. Az éttermeket és bárokat nézegetve felfedeztem, hogy mindenhol van légkondi, a kiülős részeken és teraszokon pedig ventilátor. Ezek után nem is értettem, hogy hogyan lehet olyan apartmant kiadni, ami nem légkondicionált. Nem hiszem, hogy ölik érte az emberek egymást, de aztán ki tudja, lehet, hogy figyelmetlenül átsiklanak a légkondi felett, mint ahogy tettük majdnem mi is. Másfél hétig minden napunk így telt, napközben a tengerparton voltunk, este pedig a városban. A második napon már fel sem tűnt a légkondik létezése, mindannyian természetesnek vettük, hogy egy gombnyomásra perceken belül kellemes hőmérséklet lesz az egész apartmanban.

A jót könnyű megszokni – azonnal megéreztem a légkondi hiányát otthon

Akkor tudatosult bennem, hogy mekkora áldás is volt a légkondi, amikor már otthon, a saját ágyamban forgolódtam éjjel és a tárva nyitva álló ablak ellenére vert a víz. A ventilátorom erőlködve próbálta keringetni a langyos levegőt a szobában, de nem járt sikerrel, legalábbis én nem éreztem jobban magam. Sóhajtva a telefonom után nyúltam és elkezdtem böngészni a greeklimak.hu oldalt. Kerül, amibe kerül, de beruházok egy légkondira, mert nem mehetek el mindig a világ túlvégére, ha egy kis hűvösre vágyom. Amikor másnap reggel megosztottam a többiekkel a döntésemet, kiderült, hogy mindannyian hasonló következtetésre jutottak, mert ők sem tudtak aludni a melegtől. Még nem tudom pontosan, milyen klímát fogok venni, szerintem felhívom a céget vagy írok nekik egy emailt, hogy ekkora lakáshoz mit javasolnak. De hogy megengedem magamnak ezt a luxust, az már egészen biztos.