Építsünk csapatot a hullámokon!

Ahogy már korábban említettem, borzasztóan vágyik a lelkem az extrémebb vízi sportok kipróbálására, azonban a mélyvíztől való félelmem ettől erőteljesen visszatart. Azonban a testvérem, Peti, na ő aztán nagy kópé. Az elmúlt 2 évben végigszörfözte a fél világot. Grafikai tervezéssel és mindenféle kreatív dolgokkal foglalkozik, tehát leegyszerűsítve a dolgot ahhoz, hogy dolgozzon egy laptop kell és internet. Hál’ istennek, ez már minden reptéren, repülőn és a világ legtöbb pontján elérhető, szóval teljesen mindegy, hogy itthon végzi el a feladatát egy kellemesen légkondicionált irodából, vagy sokkal inkább valahol az óceánparton egy hideg Coronát szürcsölgetve és a víz szűnni nem akaró morajlását hallgatva.

Elsőként a Kanári-szigeteket próbálta ki, megjárta Lanzarote-t és Fuerteventura-t. Lanzin, mert mi csak így hívjuk, egy olyan barátságos faluban szállt meg egy hegy lábánál, ahol tényleg csak azok voltak, akik szörfözni jöttek és persze azok, akik őket kiszolgálják (éttermek, boltok, kölcsönzők). Ez már önmagában roppantmód szimpatikussá tette az egészet, hiszen ezek az emberek nagyon közvetlenek egymással és olyan a hangulat, mintha valami nagy házibuliba mennél, ahol nem ismersz senkit, de mégis szívesen fogad mindenki. A panoráma lélegzetelállító, a szörfözhető partszakasz pedig közvetlen a falu mellett húzódik, majd 4 kilométer hosszan. Ebből kb. a fele alkalmas hullámlovaglásra, a másik felén, a hegyhez közelebb inkább kitesurfösök szoktak lenni, hiszen a hegy közelsége miatt ezen a kis területen is igencsak különböző viszonyok jöhetnek létre. A faluban lehetőség van nevetséges összegért deszkát és neoprén öltözetet bérelni, amire bizony szükség is van, hiszen az óceán csak 14-16 fokos egész évben. Cserébe januártól decemberig süt a nap, kellemes a klíma és ideálisak a hullámok a part közelében a kezdő szörfösöknek, és bizony kicsit beljebb a profiknak is.

Lanzi és Fuerte után következett Portugália és Franciaország, majd az indonéz szigetvilág gyöngyszemei. A legizgalmasabb talán mégis mindenki álma, Hawaii volt, ahonnan csak pár hete érkezett meg. Az egész olyan volt, mint a mesékben: elképesztő panoráma, óriási hullámok, végtelenül barátságos emberek és hihetetlen “vibe”. Oahu szigetén járt, ahol persze vannak tanulásra alkalmas partszakaszok, a leghíresebb mégis North Shore, ahol a Banzaii Pipeline a World Surf League versenysorozatának egyik legfontosabb állomása. Képzeljétek csak el, a legnagyobbakkal csúszol együtt, közben néha felbukkan egy teknős a lábadnál a kellemesen meleg óceánban és mindeközben gyönyörű aranybarnára sülsz a naptól. Hát mi ez, ha nem a földi paradicsom?

De sajnos ez a kirándulás sem tarthatott örökké, mert egy új feladat várta itthon Petit. Megbízták, hogy szervezzen csapatépítő tréninget a cégénél. Kisvállalkozásról van szó, 10 ember dolgozik együtt összesen és hát mivel a munka nem igényli az irodában ücsörgést, nincsenek még olyan mély kapcsolatok a kollégák között. Ezen kívánt változtatni a főnök, úgyhogy a testvérem fel is csapta a laptopját és elkezdett nézelődni. Rengetegféle lehetőséget kínálnak már manapság, azonban egy ilyen víz jegyű embernek nyilván a vizes programok fognak leginkább bejönni. Így talált rá a balatonpro.hu/csapatepites/ oldalra, ahol balatoni csapatépítési szolgáltatásokat talált. Együtt végigböngésztük a honlapjukat és arra jutottunk, hogy bármelyik opciót is választja a brigád, ez a kiruccanás szuper jó lesz.

Vitorlás csapatépítés

Az első és számomra talán leginkább szimpatikus programajánlat a honlapon a vitorlás csapatépítés. 8-10 fős hajóik vannak, az a 10 fős csapatnak tökéletes, az út elején kapnak egy alapoktatást aztán uccu neki. Milyen szuper lehet, hiszen a vitorlázás egy ekkora hajó esetében pontosan a csapatmunkáról szól, hiszen egy fordulásnál vagy dőlésnél csak a jól összehangolt mozdulatsorok fogják előrevinni a hajót a jó irányba. Mindenkinek jut valamilyen feladat, akinek meg nem, az keverheti a többiek italait. Az élményvitorlázást össze lehet kötni egy túlparti ebéddel, vagy akár borkóstolóval és persze természetesen a fürdőzés sem maradhat el a tó közepén. Reméljük, hogy a tervezett júniusi időpontban már jó meleg lesz hozzá a Balcsi. Mivel a kiindulási pont Siófok, még akár egy mulatós éjszakával is meg lehet toldani a kiruccanást, na de ezt persze majd ők eldöntik.. Az is nagyon szimpatikus, hogy rossz idő esetén készülnek “B” tervvel, B – mint benti, vagyis ha nem kedvez az ég, akkor sem maradnak játék nélkül a csapatot építeni vágyók. Azonban a szervezők tapasztalatai alapján ez 20-ból 1 esetben fordul elő, ami szerintem nem rossz arány, így ettől annyira nem érdemes tartani.

SUP-os csapatépítés

Egy másik lehetőség a SUP-os csapatépítés, ami lehet kiegészítője a vitorlázásnak, de teljesen önmagában is rendelhető program. Ha esetleg nem lenne világos mi is az a SUP, a stand up paddle rövidítése, vagyis gyakorlatilag egy olyan felfújható deszka, amin lehet evezni, napozni, játszani, vagy még akár jógázni is, szóval valószínűleg egy csapatépítőt igen csak fel tud dobni. Ez az opció lehet egy pár órás programpont a vitorlázás közben, de ha necces, hogy a banda bírja-e ezt az igénybevételt, jobb ha csak egyiket vagy csak a másikat rendeljük meg. Természetesen ez a szükséges időben és a program árában is meglátszik, de mivel a tesóm esetében ott az egész nap, szerintem érdemes lenne minél több ilyen mókát belesűríteni. A SUP-okkal egyébként ügyességi játékokat kínálnak, például ki tud leggyorsabban felmászni és felállni a deszkán, vagy gyorsasági játékokat, mint bójakerülő verseny különböző evezési helyzetekben na és persze a fürdőzés itt sem maradhat el. Egyébként szerintem egy közös jóga sem lehet rossz ötlet…

Evezés sárkányokkal, vagy nélkülük

A cég lehetőséget kínál sárkányhajós csapatépítésre is, ahol ugyebár a dobos által adott lüktetésnek megfelelően kell egyszerre húzni az evezőket. Egyszerűnek hangozhat, de igen erős összetartást és odafigyelést igényel a csapaton belül, tehát ez is nagyon jól tudja kovácsolni, fejleszteni a kohéziót. Azonban a 10 ember elég karcsú egy sárkányhajóhoz, pláne, hogy az egészben az volna a legjobb, ha egymással versenyezhetnének. De ha egy hajónyi ember is nehezen jön össze, kettőre ez aztán végképp kevés. Ilyen alkalmakra kínálnak kisebb evezős hajókat a szervezők, amikből akár már többet is képes a 10 ember megtölteni és így sem a játékok, sem a versenyek nem maradnak el. Nem is beszélve a pancsolásról…Ó, de jöhetne már a nyár!

Vízzel hadilábon állóknak

Mint ahogyan én sem bírom a mélyvizet, úgy másoknak is lehetnek hasonló problémái. Erre az eshetőségre ajánlják a quad túra opciót, ami magában hordozza ugyanazt az adrenalint, szórakozást és kikapcsolódást, mint a vizes lehetőségek, csak nyilván víz nélkül. Természetesen ezeket a túrákat is meg lehet szakítani játékkal és feladatokkal, minden csak a megrendelő igényeitől függ. Azért meglepődnék, ha Peti hagyná, hogy ezt válassza a banda… És persze arról se feledkezzünk meg, hogy minden vizes program esetében készülnek esőtervvel, szóval a szórakozás be van biztosítva.

Kíváncsi vagyok, végül miben fog megállapodni a csapat, a testvéremet ismerve tuti, hogy lesz egy hatalmas szavazat a vitorlás – SUP-os programcsomagra. Ennek már csak az volna a tetőfoka, ha esetleg kínálnánk windsurf opciót is. Magyarországon sajnos klasszikus értelemben vett hullámlovaglásra nincs lehetőség, de kite-ozni és wind-ezni, na azt lehet, a Balatonon meg pláne. Úgyhogy drukkolok, hogy összejöjjön nekik a dolog, ki tudja, még a végén lehet, hogy én is bepofátlankodhatok a csapatba.