Merengés a modern világ egy csodáján

Magyarországon nem könnyű szörfözési lehetőséget találni sajnos. Tudom, nálunk nincsen tenger, nem is vagyunk nagy szörfös nemzet, de én imádom ezt a sportot és amikor csak lehetőségem adódik, hódolok ennek a szenvedélynek. Sokan nem értik, miért nem keresek egy kevésbé költséges, bárhol űzhető sportot, de mit csináljak, ha ezt szeretem? Még kisgyerekként szerettem bele a szörfözésbe egy tengerparti nyaralás alkalmával. Csak álltam a parton és néztem, néztem a hullámlovasokat a vízben és csodáltam őket. Rávettem a szüleimet, hogy én is vehessek szörfleckéket, nagy nehezen belementek. Hatalmas kudarcélmény volt. Nem gondoltam volna, hogy ennyire nehéz egyensúlyba maradni a deszkán, a partól annyira könnyűnek tűnt. El is ment a kedvem a szörfözéstől (anyukám nagy megkönnyebbülésére), de nem adtam fel és néhány évvel később újra megpróbáltam. Azóta vagyunk összenőve a szörfdeszkával.

Kicsit le vagyok maradva, ami a megújuló energiaforrásokat illeti

Egy szörfös vakációra mentem éppen nyáron. A repülőn ülve átböngésztem a fedélzeti magazint és csodálkozva nyugtáztam, hogy tele van napelemes házak képeivel. Szálláshelyet, szállodát, apartmant, mindent reklámoztak, de majdnem mindegyiknek a tetején napelemes rendszer volt. Azzal tisztában voltam, hogy egyre elterjedtebb ez a megújuló energiaforrás, és hogy nagyon sokan teszik le a szavazatukat egy napelemes rendszer mellett; de az például újdonság volt, hogy már nem csak magánemberek, hanem cégek, vállalatok, önkormányzatok is. Napelemes szálloda? Vagy napelem az iskola tetején? Esetleg az önkormányzat beruházott egy napelem park telepítésére egy nagy energiaigényű üzem mellé? Ez csak néhány példa, de ahogy alaposabban beleástam magam a témába, láttam példát napelemes idősek otthonára, acélipari üzemre, uszodára, de multicégre is, akik az irodaházukat tették zöldebbé a napelemekkel. Csak ámultam és bámultam.

Napelemek már vállalatoknak is?

Meséltem egy barátomnak is a napelemes rendszerek elterjedtségéről, de egyáltalán nem leptem meg. Megtudtam tőle, hogy a szülei a közelmúltban ruháztak be egy kisebb napelemes rendszerre és az ő munkahelye is mostanában tervezi. Persze ennek nem csak környezetvédelmi okai vannak, ahogy elárulta. Sokat javít egy nagyvállalat vagy cég megítélésén, ha környezetbarát módon tesz szert az áramra és csak megújuló energiaforrást használ. Különböző pályázatokat, fejlesztési pénzeket lehet vele nyerni és nem mellesleg mindenhova ki lehet írni, hogy a cég mindent megtesz a környezet és a Föld védelmében. Szerény véleményem szerint egy napelemes rendszer felszereltetése még nem „minden”, és további szempontok szerint is lehetne javítani a vállalat környezetpolitikáján, de ezt a véleményemet megtartom magamnak. Azonban valóban biztató kezdet és első lépés egy napelem, még ha sokba kerül is. Pontosan nem néztem utána egy napelemes rendszer felszerelési költségeinek, de gyanítom, hogy nem egy filléres mulatság. Felelős, jól átgondolt döntés kell legyen, az már igaz, viszont én úgy ítélem meg, hogy lehet rá befektetésként tekinteni, hosszútávú beruházásként. Mert egy napelem ára nagyjából tíz év alatt térül meg és utána csak hasznot hoz. Ez is új információ volt számomra, ha őszintén kellett volna tippelnem, biztos, hogy legalább ennek az időnek a kétszeresét mondtam volna. De szerencsére nem kérdezett senki a témában.

Hogy is megy ez a napelem igénylés?

Ahogy már említettem az előbb, számtalan napelemes újításra találtam példát; legyen szó önkormányzatról, üzemről, cégről vagy magánszemélyekről. Értelemszerűen mindenkinek eltérő igényei vannak, valamint eltérő áramfogyasztása. Ahogy az interneten láttam, első körben, az igénylés elején az évi áramfogyasztás alapján adnak árajánlatot a cégek. Ha valakinek belefér és elfogadható az ajánlat, sor kerül egy személyes találkozóra, a részletek pontosítására, esetlegesen felmerülő kérdések tisztázására. Ezután már csak a papírmunka van hátra és a napelemes rendszer felszerelése. Egyes cégek állításuk szerint ez utóbbit egyetlen nap alatt kivitelezik. Még egy dolog, ami meglepődésre adott okot. Mondjuk gyanítom, hogy ez leginkább a családi házakra vonatkozik, nem a napelem parkokra. De akkor is figyelemre méltó vállalás. Most merenghetnék a technikai fejlődésen és a XXI. század csodáin, de nem fogok.