Milyen fából faragták a szörfdeszkádat? És a konyhabútorodat?

Milyen fából faragták a szörfdeszkádat?

Általában az emberek nem tudják, hogy miből van a szörfdeszka. Sokan azt hiszik, hogy fából, hiszen bizonyos fák elég könnyűek ahhoz, hogy ússzanak a vízen. A gördeszkák is fából vannak, és hát deszka az is, logikusnak tűnhet, hogy a szörfdeszkák is fából készülnek.

Aki eddig így gondolta, az szégyellje el magát, a szörfdeszkák ugyanis nem fából készülnek. A szörfdeszkák polietilént és polipropilént tartalmaznak, azaz műanyagot. Ez a két hőre lágyuló műanyag alkotja a deszka héját, a belsejében pedig polisztirol hab, habszivacs, üvegszálas szövet és epoxy gyanta van. Persze az összetétel modellenként eltérő lehet, a drágább darabokban például üvegszál helyett szénszálak vannak.

A kezdő és haladó deszkákat más technológiával készítik, hiszen a kezdő deszkáknak sokkal strapabíróbbnak kell lenniük. Ezek sokkal rugalmasabbak, míg a haladó társaik merevebbek és ridegebbek. A profi deszkák sokkal sérülékenyebbek, nehezebben, de sokkal pontosabban irányíthatóak.

A szörfdeszka gyakorlatilag két műanyagból és egy kis hungarocellből, polisztirol habból áll, így marad fent a vízen még úgy is, ha rajta állunk. Ha fából lenne, sokkal nagyobbnak kellene lennie ahhoz, hogy fenn tudjon tartani egy embert is a vízen, illetve a merevsége és az anyaga miatt sokkal nehezebben lehetne irányítani is.

A modern szörfdeszkák a hiedelmekkel ellentétben tehát nem is fából készülnek.

És a konyhabútorod?

konyhabútor
konyhabútor

A konyhabútor jellemzően fából készül, de az sem mindegy, hogy milyen fából. Nem csak a klasszikus értelemben vett fa anyagok alkothatják a konyhabútorokat. Egy konyhabútor is sokféle anyagból készülhet. A tömör fa mellett jellemző és nagyon népszerű még a farostlemez is. A konyhapult pedig ettől különbözhet is, hiszen egy bevonat kerül rá, hogy sokkal ellenállóbb legyen a mechanikai hatásnak. Az sem ritka, amikor kőlapból van ez a felület, például márványból.

A konyhabútor elkészítése is ugyanolyan nehéz, mint egy jó szörfdeszka készítése. A konyhabútor, ahogyan a deszka is, nagyon sokféle lehet. Mindenki más, mindenkinek mások az igényei, ezért tanácsos az előre legyártott bútorok helyett sajátot tervezni, vagy terveztetni és egy lapszabás segítségével el is készíttethetők ezek az egyedileg tervezett bútorok.

A jó konyhabútor, ahogyan a jó szörfdeszka is, nagyon drága. Mégis vannak olyan technikák, amikkel sokat lehet spórolni. Vannak olyan anyagok, amik mondjuk olcsóbbak, mint mások, de az árbeli különbség nem jelenti azt, hogy a minőségük is sokkal rosszabb lenne. Ezt úgy értem, hogy persze, rosszabb a minősége, de ugyanannyira jól ki tudja szolgálni az igényeinket, mint a drágábbik verziója.

A spórolásról, az olcsó konyhabútorokról és magáról a konyhabútor választásról és készíttetésről itt olvastam: www.konyhabutorom.hu. Nagyon sok hasznos tanácsot lehet itt olvasni, amiknek a tudatában a pénztárcánkban több marad, de a konyhánk is teljesen meg fog felelni az igényeinknek.

Ha olcsóbb a konyhabútorunk, akkor több pénzt költhetünk szörfözésre is.