Napelem a magyarországi éghajlaton is. Miért ne?

Szeretek vízhez menni a nyaralni. A magyarországi vizek se rosszak, de a tengert nem tudják felülmúlni. A mediterrán és az óceáni éghajlatú partokat is szeretem. Jó érzés reggel a hullámokból felkelő nappal kelni, és este a holdfényben csillogó hullámok zúgását hallgatni. Én magam is be szoktam merészkedni a vízbe, úszni, játszani. Egyszer kipróbáltam a kajakozást, és mindig csodálattal nézem a szörfösöket is. Szerintem nagyon menő, aki szörfözik.

Amikor mediterrán vidékeken nyaraltam, megfigyeltem, hogy nagyon jól kihasználják a terület adottságait. Mivel igen magas a napsütéses órák száma, nagyon megéri a napelemek használata ezeken a vidékeken. Tulajdonképpen Magyarországon is süt annyit a nap, hogy megérje a napelemek telepítése. Épp ezért kerestem rá, hogy hogyan lehet napelemre szert tenni.

Amint megtudtam, Magyarországon nagyon is támogatják a napelemek telepítését. Napelemes pályázatok segítik azokat, akiknek anyagi segítségre van szüksége a megvalósításhoz. Lehetnek ők magánszemélyek, társasházak, vagy vállalkozások is. A pályázati nyertesek félmillió és 10 millió közötti ingyen hitelt kapnak, amit a napelemek mellett például fűtéskorszerűsítésre, házszigetelésre, nyílászáró cserére is fordíthatnak. A napelemes beruházás megvalósítása csak néhány hónap, amiből maga a felszerelés a legrövidebb idő, mindössze egy napot vesz igénybe. Ez azért lehet így, mert a felszerelést gondos és precíz tervezés előzi meg. Először is helyszíni felmérést végeznek, amelyben megállapítják, hogy az adott épület alkalmas-e napelemek használatára, és ha igen, milyen legyen a napelem rendszer. Ha nem alkalmas, akkor sincs tragédia, ugyanis napelemet a talajra is lehet telepíteni megfelelő háztető hiányában. Az optimális paraméterek a déli fekvésű kellően erős szerkezetű és megfelelő dőlésszögű háztető, amelyet nem árnyékol le fa, másik ház vagy kémény.

A tervezés maga tehát néhány hétig is eltarthat, cserébe viszont a telepítésre teljesen felkészülten érkezik a szakmai csapat, akik mindössze egy nap alatt elvégzik a munkát. Ezek után a szolgáltatóval kell elintézni, hogy felszereljenek egy ad-vesz órát, ami a hálózatra töltött áramot is számolja, a fogyasztott áram mellett. Ezáltal kettő érték együttesen fogja eredményezni a nagyjából ingyenes villanyszámlánkat. A beruházás körülbelül 8-10 év alatt tud megtérülni, viszont ezután több tíz évig élvezhetjük még a napelemeink által termelt áramot. Nem kell mediterrán országban élnünk ahhoz, hogy napelemünk lehessen! Magyarország éghajlata tökéletesen megfelelő a napelem általi energiatermelésre.