Shea vajas napozás utáni krém a szörfözés utáni leégés ellen

Magyarországon sajnos tenger híján nem számít éppen a legnagyobb szörfparadicsomnak, de az igazi megszállottak így is megtalálják a módját annak, hogy ennek az extrém hobbinak hódolhassanak. Az egyik legjobb barátom akkora szörf rajongó, hogy minden évben megtalálta a módját, hogy néhány havonta tengerpartra mehessen, csak azért, hogy igazi nagy hullámokat lovagolhasson meg. Ebben az évben pedig sikeresen megpályázott egy állást Ausztráliába. Pont azért keresett munkát ezen a messzi kontinensen, mivel nagyon sok népszerű szörfös helyszín található itt. A két nagy szerelmének, a munkájának és a hobbijának is egyszerre tud így élni.

Az elmúlt pár hónapban nem is tudott hazajönni, de hamarosan hazalátogat néhány hétre, én pedig azon gondolkodtam, milyen ajándékkal üdvözöljem őt, aminek hasznát is tudja venni. Mivel eléggé érzékeny a bőre, és tudom, hogy rengeteg időt tölt a napon szörfözés közben, arra gondoltam, hogy vehetnék neki egy bőrápolót, ami napozás után kicsit megnyugtatja és táplálja a bőrét. Nem tudom, Ausztráliában mennyibe kerülhetnek a testápolók, de biztos vagyok benne, hogy ha igazán jó minőségű terméket akar venni, az többszöröse lesz az itthoni áraknak.

Végül úgy döntöttem, hogy én magam fogom elkészíteni a krémet, mivel valami igazán egyedit szeretnék neki adni, ráadásul természetes anyagokból. Alapul shea vajat szeretnék használni, mivel azt már én is alkalmaztam, és nagyon jól működött, pedig nekem is érzékeny a bőröm. A megfelelő alapanyagot is megtaláltam ehhez, itt: https://www.humanityaruhaz.hu/termek/shea_vaj_natur_finomitatlan_450_gramm.html
A finomítatlan, adalékmentes natúr shea vaj ugyanis enyhíti a bőrirritációt, puhává és hidratálttá teszi a bőrt. A napégés okozta bőrpírt és fájdalmat enyhíti, elősegíti a bőr regenerálódását, és a ráncok keletkezését is meggátolhatja. Még a pikkelysömör, pattanások és ekcéma tüneteit is csillapítja, és rovarcsípésekre is alkalmazható. És a listának még mindig nincs vége, borotválkozás után is remekül használható, illetve várandósság alatt a striák megjelenésének a megelőzésére a megnyúló bőrön. A legjobb az egészben, hogy szinte lehetetlen túladagolni. Gyorsan beszívódik a bőrbe, és naponta többször is alkalmazható.

A shea vajat magát a karité fa terméséből sajtolással állítják elő. A karité fa Közép-Afrikában őshonos, Maliban, Ghánában, Kongóban, Ugandában, Szenegálban,. Nigériában. Egész évben terem, de csak 1-2 alkalommal szüretelik évente. Nagyon sokféle kozmetikumhoz használják.

Én úgy terveztem, hogy készítek egy napozás utáni testápolót, amit specifikusan szörfözés után tud használni. Ehhez a receptet szintén a https://www.humanityaruhaz.hu/termek/shea_vaj_natur_finomitatlan_450_gramm.html oldalról kiindulva és keresgélve találtam meg. Kell hozzá többek között a natúr shea vaj, Glyceryl stearate, szénsavmentes víz, solagum, a nyugtató hatásért aloe vera olaj, allantoin, valamilyen tetszés szerinti illó-, vagy illatolaj és cosgard. Még utánanézek a receptes oldalon, hogy ezeket pontosan milyen arányban és milyen sorrendben keverjem ki.
Az illó és illatolajok hatásairól is találhatunk leírást a weboldalon, és így nem csak a kedvelt illatok, hanem a hatásuk alapján is megválogathatjuk, hogy melyikből csepegtessünk a házi napozás utáni testápolóba.

Ezen kívül szeretnék még neki csinálni shea vajas, E vitaminnal felturbózott hidratáló testápolót is. Ehhez is be kell szereznem majd néhány hozzávalót, mint például körömvirág olajat. A legjobb a Humanity áruház kínálatában az, hogy nem csak a termékek hatásai és felhasználása elérhető, hanem a kozmetikuskészítéshez szükséges minden alapanyag és kellék megtalálható. Végül lehet, hogy az elkészült krémekből egy kicsit magamnak is félre teszek, és ha megtetszik, akkor még más kozmetikumot is elkészítek.