Stressz ellen szörfözés és hangtálak

Imádok szörfözni. Már kamaszkorom óta vagyok a szörfözés szerelmese és amikor csak időm és lehetőségeim engedik, befizetek egy-egy szörfös nyaralásra vagy legalább egy tanmedencés gyakorlásra. Nem olyan egyszerű megoldani itthon a szörfözést, leginkább a Balatonra szoktam menni, de azért igyekszem évente néhány alkalommal elutazni igazi tengerpartra, ahol hatalmas hullámok vannak. A mindennapi stressz oldásában nagyon jól bevált nekem a sport, kikapcsolja az agyamat és csak a testemre figyelek. Egy néhány órás edzés végén úgy érzem, teljesen újjászülettem. Legjobban a szörfözést szeretem, csak belevetem magam a vízbe és a hullámokon kívül nem figyelek semmire, de sajnos nincsen lehetőségem erre minden egyes stresszes nap után.

Éppen ezért az interneten kezdtem nézelődni, hogy mégis hogyan lehet levezetni a feszültséget, ha nem akarok minden nap órákat a konditeremben tölteni és rátaláltam a meditációra. Nem vesz el sok időt a napból, bármikor meg lehet csinálni, mégis csodát művel velem. Kicsukom a családot a halószobából erre a fél órára vagy esetleg még kevesebbre és csak magamra figyelek. Sokkal nyugodtabbá váltak a mindennapok, nem kapom fel olyan könnyen a vizet és úgy érzem, tudatosabban élem az életemet. Végül is, Buddha is a meditáción keresztül jutott el a megvilágosodásig, úgyhogy még nekem is sikerülhet lelki békét és harmóniát találni a mindennapjaimban. A meditáció fontos kellékei pedig a hangtálak.

hangtál

Hogy milyen is egy hangtál? Nos, engem leginkább egy konyhai keverőedényre emlékeztet, vagy egy kis mozsárhoz, aminek nincsen olyan magas fala. Fémből készül, a drágábbak kézzel készítettek, de lehet kapni gépi hangtálakat is, ezek olcsóbbak. Vagy egy puha anyaggal bevont „ütő” szerű eszközzel lehet őket megszólaltatni, vagy pedig egy fémből készült vastagabb bot-szerűséggel, ami úgy néz ki, mint a mozsár törő része. Legtöbben talán a tibeti hangtálakat ismerik, amiknek a hangja a jóga órák meditációs részéről lehet ismerős vagy a relaxációhoz használt zenékből. Engem teljesen elvarázsolt a hangtálak hangja, amikor először hallottam őket egy jógaóra végén. Egy ideig csak az interneten keresgéltem ilyen videókat, amiket elindítottam a meditáció alatt, de aztán annyira beleszerettem a hangtálakba, hogy megleptem magamat eggyel.

A férjemnek persze nagyon nehéz és körülményes volt elmagyarázni, hogy miért akarok kiszórni több tízezer forintot egy fém tálra, aminek még a hangja is fura (szerinte, a mai napig nem tudta megszokni), de végül győzött az az érvem, hogy ha én nyugodt vagyok, akkor az egész család az és ugye, hogy megér neki bármekkora összeget a nyugalom. Az internetről rendeltem meg a hangtálat; nem a legdrágább, kézzel készült, díszített darabot vettem meg, hanem egy egyszerű, letisztult, géppel készültet. Alig vártam, hogy megérkezzen a csomagom és amikor először használtam a hangtálat a meditációhoz, nagyon nagyon örültem, hogy nem sajnáltam a pénzt rá. Teljesen más élmény, mint amikor egy videó hangja szól. Sokkal élettel telibb, szebb a hangja és külön élmény, hogy én szólaltatom meg a hangtálat.

A hálószobai szekrényen tartom a hangtálat, hogy a napi meditációhoz könnyen elérhető helyen legyen. Észre is vette az egyik gyerek és addig kíváncsiskodott, amíg lerántotta a szekrényről. Szerencsére nem esett baja, mármint a gyereknek, mert azért nehéz egy ilyen hangtál. Ha ráesett volna a lábára, lett volna sírás, az biztos. Mivel fémből készült a hangtál, maximum behorpadni tud, eltörni nem, de a biztonság kedvéért beljebb raktam a szekrényen. A következő szörfös vakációmig nagyon jó szolgálatot fog tenni nekem ez a hangtál a mindennapok stresszforrásainak elviselésében.