Napelemes rendszerrel folyamatosan élvezheted a nap energiáját

Istenem, de imádok szörfözni! Persze ezzel semmi újdonságot nem mondtam nektek, mégis, minden egyes alkalommal meg kell jegyeznem. I-MÁ-DOM! Nincs is jobb érzés annál, mint amikor a nap sugarai megérintik a bőrödet, a hajadba belekap a szellő, te pedig, mint valami futurisztikus hullámlovas, megszelídíted a tenger hullámait. Soha nem éreztem magam olyan szabadnak, mint amikor szörfözök a tengeren. Ha egyszer kifognék egy három kívánságot teljesítő aranyhalat a tengerből, mindháromszor azt kívánnám, hogy soha ne érjen véget a nyár. Legszívesebben egész évben élvezném a napsütést, és szelet, és a tenger sós illatát. Milyen kár, hogy ezt nem tehetem meg!

Egy valamit azonban megtehetek, mégpedig, hogy összegyűjtsem, és megfelelően hasznosítsam a nap energiáját. Nemrég olvastam a napelemes rendszer hatékonyságáról, és nagyon megtetszett az ötlet. Hiszitek vagy sem, napelemek használatával szinte garantált, hogy a havi villanyszámlátok összegét meg tudjátok takarítani! Ráadásul mi lehetne egyértelműbb és tisztább energia annál, minthogy a nap sugarait összegyűjtjük, majd elektromos árammá alakítva felhasználjuk? Ennél szebb felhasználását el sem tudom képzelni annak, amit a természettől kaptunk.

De mit jelent ez a gyakorlatban? Nos, ha van egy déli-délnyugati fekvésű ingatlanod, és egy stabil tetőszerkezeted, máris érdemes felhívnod egy energetikai szakembert, aki segít a napelemes rendszer telepítésének a megtervezésében! A délies fekvés és a stabil tetőszerkezet ugyanis két nagyon fontos feltétele annak, hogy napelemes rendszert telepíthess a házadra. Persze fontos az is, milyen dőlésszöge van a tetőnek, de abban talán egyet érthetünk, hogy ezt egyedül nem fogod tudni meghatározni. De még azon is lehet segíteni, ha a tetőszerkezet nem megfelelő, vagy ha a dőlésszög nem ideális. Adott esetben ugyanis az is működőképes megoldás lehet, ha a napelemes rendszert a tető helyett a földre telepítjük. Ugye te sem gondoltad volna, hogy ez lehetséges?

Márpedig igen! Elég futurisztikusan hangzik, nem? Pedig nekem nagyon megtetszett az ötlet, és akár hiszed, akár nem, egyre többen élnek is a lehetőséggel! Persze megértem, ha elsőre szkeptikus vagy, kedves olvasó. Miután kellőképpen felspanoltam magam a napelemes rendszerrel kapcsolatban, megpróbáltam megosztani a lelkesedésemet az egyik legjobb barátommal. Legnagyobb meglepetésemre azonban eléggé kétkedve fogadta az ötletemet. “Hááát, nem is tudom” – kezdett bele a mondandójába óvatosan. “Biztos vagy te ebben? Én azt hallottam, a napelemes rendszerbe annak érdemes befektetnie, aki hosszú távra tervez. A befektetés ugyanis nem térül meg egy-két éven belül, általában tíz éves megtérülésről szoktak beszélni a szakértők. Mi lesz így az Ausztráliába való kiköltözéssel? Ha belevágsz egy ekkora projektbe, nem hagyhatod itt a házat csak úgy!”

Nos, ebben igazat kellett adnom neki, ugyanakkor cseppet sem tántorított el az új tervemtől. Ausztráliába költözni és ott letelepedni több, mint csábító. Szinte egész évben élvezhetném a fantasztikus napsütést és a tenger simogatását. Azonban arra, hogy a szörfözést életvitelszerűen tudjam űzni, kevés esélyt látok. Ezért Ausztrália és a szörf valószínűleg megmarad nyári időtöltésnek, amit mindig is imádni fogok. Most fogom betölteni a harmincat, így nem baj, ha kicsit előre tervezek. Talán épp itt az ideje egy a napelemes rendszer telepítéséhez hasonló, hosszú távú elköteleződésnek. Ti mit gondoltok erről? Kíváncsian várom az ezzel kapcsolatos gondolataitokat, megjegyzéseiteket! Ne fogjátok vissza magatokat 😉